Hoe kom je de kerstperiode door zonder stress?

De feestdagen kunnen behalve plezier ook stress veroorzaken. Die stress is te voorkomen. ‘Als jij iemand bent die liever eten afhaalt met Kerst, waardoor je ontspannen kunt zijn, dan is dat ook wat waard.’

Een scheiding. Ziekte. Ontslag. Op de lijst met 43 meest stressvolle gebeurtenissen in een mensenleven, samengesteld door de Amerikaanse wetenschappers Holmes en Rahe, staan veel usual suspects. Maar dan op plek 41: vakantie. En plek 42: de feestdagen. Ook dát bezorgt menigeen stress. De onderzoekers wijten het aan een combinatie van koud weer, overconsumptie (eten, alcohol en cadeaus), een volle agenda, het gebrek aan beweging, familieconflicten en financiële sores. Kerstmis vraagt zowel fysiek als mentaal veel van mensen.

Onderzoekers van de Georg-August Universiteit in Göttingen bestudeerden hoe tevreden mensen zijn met hun leven rond de kerstperiode, vergeleken met de rest van het jaar. Hiervoor werden duizenden interviews geanalyseerd met mensen uit elf Europese landen, waaronder Nederland. Wat blijkt? Er is inderdaad een afname van levensvreugde en mentaal welzijn tijdens Kerst. Opmerkelijk: dit geldt niet voor christenen die een religieuze of spirituele betekenis geven aan de feestdagen.

Ook uit andere studies blijkt dat ons geluksgevoel tijdens Kerst vooral wordt aangewakkerd door niet-materiële zaken (samenzijn met familie) en het deelnemen aan religieuze activiteiten (bezoek aan de kerk op kerstavond). Andere typische kerstactiviteiten, zoals het geven en ontvangen van cadeaus, werden in verband gebracht met een verminderd emotioneel welzijn.

Lees hier de rest van het artikel.