De Minder Werken podcast van de Volkskrant

Wat een feest om samen met mijn collega Madelon Meester elke maand de Minder Werken podcast van de Volkskrant te presenteren. Dat doen we vanuit de piepkleine archiefkast op de redactie van de Volkskrant.

We duiken in thema’s die voor alle werkende mensen die ook nog een leven willen interessant zijn. Allerlei dilemma’s komen voorbij: Promotie maken of meer vrije tijd? Doen wat je baas je opdraagt of je eigen plan trekken? In de Minder Werken Podcast behandelen we vragen waarmee velen worstelen in hun carrière. Omdat een carrière waar je gelukkig van wordt zoveel meer is dan hoger op de maatschappelijke ladder komen.

Wat hebben we zoal behandeld?

  • Op je 40ste met pensioen? Het kan, volgens de FIRE-beweging. Met bespaarexpert Renée Lamboo en Ernst-Jan Pfauth.
  • Krijgen we binnenkort allemaal een basisinkomen? Te gast zijn Frans Kerver, de eerste man in Nederland die een basisinkomen kreeg, en de 21-jarige Koen Bruning, die een indrukwekkend boek over het onderwerp schreef.
  • Thuiswerken bracht vrijheid, hoe behouden we die? Met: ondernemer en digitale nomad Alex Malone en arbeidspsycholoog Tosca Gort.
  • Zo werk je slimmer, zodat je meer tijd overhoudt. Met psycholoog en concentratie-expert Stefan van der Stigchel.
  • Slapend geld verdienen: bestaat een passief inkomen echt? Te gast is ondernemer Suzanne van Duijn die een kwart van haar inkomen passief verdient en Patrick Verwijmeren, hoogleraar corporate finance aan de Erasmus Universiteit.
  • Een ambitieloos leven: worden we daar gelukkiger van? We moeten meer stinken, drinken, bloeden, branden en dansen, zo betoogt schrijver Marian Donner in haar Zelfverwoestingsboek. Ook neurowetenschapper en psycholoog Jeroen van Baar vindt dat we de touwtjes wel wat meer mogen laten vieren.

Beluister de podcast hier.