Voor de Volkskrant sprak ik Philippa Perry: ‘Je gaat als ouder dingen verpesten’

Onlangs sprak ik de Britse psychotherapeut Philippa Perry over haar bestseller Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen. Een paar quotes wil ik met jullie delen:

💬 ‘Stel: je zit als moeder in de auto en gilt tegen je kinderen: ‘Nu jullie mond houden want ik moet me concentreren op de weg’. Dan luisteren ze waarschijnlijk wel. Bij thuiskomst kun je zeggen: ‘Ik had niet moeten schreeuwen, ik ben een beetje moe en reageerde het op jullie af. Sorry.’ Kinderen leren dat het oké is om een fout te maken en dat je je excuses kunt aanbieden zonder je vernederd te hoeven voelen.’

💬 ‘Je gaat als ouder dingen verpesten en verkeerd doen. De vraag is: hoe ga jij met je fouten om? Maak alsjeblieft veel vergissingen en laat zien dat het niet uitmaakt. Niet de vergissingen zijn doorslaggevend, maar de manier waarop we ze herstellen.’

💬 ‘Kinderen zijn geen kunstprojecten die geperfectioneerd moeten worden, geen lastposten die gedrild moet worden tot wenselijk gedrag. Dan mis je als ouder alle lol.’

Lees hier het complete interview.

De immer charmante @ivovanderbent was erbij voor een foto!