Over Anna

Hi! Ik ben Anna van den Breemer. Als journalist schrijf ik graag over ouderschap, opvoeden, de balans tussen werk en privé, carrière, emancipatie en zelfontwikkeling. In de populaire Volkskrant-rubriek ‘Iedereen doet maar wat’ behandel ik elke week een opvoedkwestie. Ook presenteer ik de Minder Werken-podcast voor de Volkskrant.

Samen met mijn man Özcan, dochter(5) en zoon (4) woon ik in de binnenstad van Deventer.

In 2018 verscheen van mijn hand de biografie Ivanka, de echte first lady over het leven van Ivanka Trump. In 2019 werden mijn Volkskrant-columns gebundeld in Alle ouders klungelen maar wat aan. In oktober 2021 verschijnt het vervolg Alle ouders klungelen nog steeds maar wat aan.

Hoe het allemaal is begonnen? Na de middelbare school vertrok ik met lichte zenuwen naar New York City voor een stage bij een groot magazine. Daar ontdekte ik dat ik van schrijven mijn beroep wilde maken, liefst voor een mooi tijdschrift of grote krant. Terug in Nederland behaalde ik mijn bachelor Liberal Arts & Sciences aan University College Utrecht en mijn master Journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Mijn stage liep ik de Volkskrant en daaruit vloeide mijn eerste baan. Nu werk ik alweer elf jaar met veel plezier voor de Volkskrant.

Artikelen van mijn hand verschenen in de Volkskrant, Volkskrant Magazine, NRC Handelsblad, Het Parool, Ouders van Nu, Jan Magazine, VIVA, VIVA Mama en Glamour. 

Levenskunst

Van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in hoe mensen hun leven inrichten. Wanneer komen ze uit bed? Welke rituelen en tradities geven betekenis aan het bestaan? Hoe krijgen zij hun werk gedaan? Wanneer beleeft iemand plezier? Hoe creëer je ruimte om te luieren in een maatschappij die werklust verheerlijkt? 

Deze vragen over de kunst van het leven zijn de rode draad in veel van mijn artikelen. Van filosofische inzichten over tijd en zingeving tot praktische tips hoe je geconcentreerd kan werken en een creatief leven leidt. 

Het Kantoor in Deventer

Begin 2021 richtte ik de co-workingspace Het Kantoor op, in een monumentaal pand aan de Brink in Deventer. Acht vrouwelijke ondernemers, onder wie ikzelf, hebben daar hun vaste werkplek.

Bij Het Kantoor geldt de filosofie: deel je plannen, spreek je uit, maak jezelf zichtbaar! Om een fijne community te bouwen van ambitieuze vrouwen in het oosten van het land organiseert Het Kantoor evenementen, zoals de Evening Talk in de Bergkerk.

Bekijk hier wat Het Kantoor allemaal doet.